
Belçika vizesi için direkt olarak konsolosluklar başvuru kabul etmemektedir. Burada yetkili olarak belirlenmiş başvuru merkezleri bulunmaktadır. Başvuru merkezleri burada kişi adına süreci takip edecektir. Seyahat edecek kişi sürecin daha hızlı ilerleyebilmesi için tecrübeli bir başvuru merkezi ile hareket etmesi oldukça önemli olacaktır. Başvuru merkezleri ile alakalı olarak bunlar konsolosluk tarafından yetkili olarak belirlenmiş başvuru merkezleridir. Bu noktada güven olarak problem yaşmanızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir.
Başvuru merkezine karar verirken sayı olarak çok fazla başvuru merkezinizin olması sizi tedirgin edebilir. Burada karar verirken dikkat etmeniz gereken en önemli husus daha öncesinde kaç kişinin bu merkez aracılığı ile vize almış olduğunu incelemeniz olacaktır. Daha sonrasında vize çıkaran kişilerin memnuniyet durumuna yaptıkları yorumlara bakarak karar verebilirsiniz. Belçika vizesi için konsolosluk işlemlerini başvuru merkezleri yürütmektedir. Ama onay verecek olan kurum konsolosluğun kendisidir. Başvuru merkeziniz vize başvurunuzun onaylanacağı ile alakalı olarak size garanti veremez.
Belçika vizesi için konsolosluk kararını 15 veya 20 gün içerisinde açıklayacaktır. Belçika konsolosluğu başvuruyu onaylayabileceği gibi ret de edebilir. Konsolosluk eğer ki ret kararı verirse bunu gerekçeli olarak sunmak zorundadır. Seyahat edecek olan kişi bu gerekçeyi ortadan kaldırarak tekrardan güncelleme yapabilir.
Belçika Vize Türleri
Belçika vize türlerin birbirinden farklı olmasının sebebi bu ülkeyi seyahat etme gerekçenizin farklılık göstermesinden kaynaklı olmaktadır. Birçok farklı nedenden kaynaklı olarak kişi seyahat etmek istediği için çok fazla neden olabilmektedir. Belçika vizesi için genel olarak başvuru da bulunulan vize türleri:
- Belçika turistik vizesi: Bu Belçika ülkesine turistik gezi için gitmek isteyen kişilerin çıkarması gereken vize türüdür. Maksimum 90 gün süreli olarak çıkarılan vize türüdür. Bu vize türünü çıkaran kişiler ekstra olarak evrak öğrenci belgesi istenmektedir. Hem de seyahat masraflarını karşılayabilmesi adına sponsor mektubu istenmektedir.
- Belçika ticari vize: Bu vize türü ile Belçika ülkesinde ticaret yapmak isteyen kişilerin çıkarması gereken vize türüdür. Bu vize türü kısa süreli ve uzun süreli olarak da alınabilmektedir. Bu vize türü için ekstra olarak şirkete ait olan bilgiler de istenecektir. Çalışan ile alakalı olarak da evraklar eklenmelidir.
- Belçika transit ticaret vizesi: Transit ticaret demek bir ülke ile ticaret yaparken Belçika ülkesinin topraklarının kullanılması durumunda çıkarılan vize türüdür. Transit ticarette yol güzergâhını da eklenmesi gerekmektedir.
- Belçika ziyaret vizesi: Belçika ülkesine ziyaret etmek isteyen kişilerin burada yaşayan aile ve akrabaları ziyaret etmek için çıkarılan vize türüdür. Bu vize türüne kişinin ziyaret etmek istediği kişilerin adres bilgisi de eklenmelidir.
- Belçika konferans ve fuar vizesi: Bu vize türü ile bu ülkede gerçekleştirilecek olan bilim ve fuar konferans ile alakalı olarak çıkarması gereken bir türdür. Gideceğiniz konferans ve fuar ile alakalı olarak gün ve saati belirten davetiyelerin de eklenmesi gerekmektedir.
Belçika Vizesi Başvuru Evrakları
Belçika vizesi başvuru şartları evrakları vize türlerine göre değişiklik gösterecektir. Burada sizden istenene evrakları Güneş vize merkezi online olarak randevu oluşturduktan sonra tarafınıza mail olarak atacaktır. Belçika vize başvuru evrakları:
- Pasaport ülke dışına çıkabileceğiniz ile alakalı olarak çıkarılan evraktır. Ülkemizde pasaport nüfus müdürlükleri tarafından çıkarılmaktadır. Ülkemizde 4 farklı pasaport türü bulunmaktadır. Siyah, yeşil, gri ve bordo renkli pasaport bulunmaktadır. Bu pasaportlar kişilerin statülerine göre verilen evraklar arasında sayılmaktadır. Kısa süreli seyahatlerde siyah, yeşil ve gri renkli pasaportların vize çıkarmasına gerek bulunmamaktadır. I90 gün süren kısa süreli seyahatler için vize çıkarmasına bu grubun gerek bulunmamaktadır.
- Pasaportların kullanım geçerlilik süresinin devam etmesi gerekmektedir. Kişinin seyahat dönüş tarihinden sonra pasaportunun 2 ay daha geçerli olması gerekmektedir. Son iki sayfasının boş olması gerekmektedir. Resmi bir evrak olmasından kaynaklı olarak da yırtık ve eksik sayfasının da olmaması gerekmektedir.
- Biometrik resim son 3 ay içerinde çekilmiş güncel bir fotoğraf olması gerekmektedir.
- Vize başvuru harç ücretinin yatırılması gerekmektedir. Yatırıldığına dair belgenin de başvuru evrakları arasına eklenmesi gerekmektedir.
- Seyahat sağlık sigortasının yatırılması ve başvuru evrakları arasına eklenmesi gerekmektedir.
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği bu evrak nüfus müdürlüklerinden de alınabileceği aynı zamanda e devlet üzerinden barkotlu şekilde alınabilecektir.
- Belçika ülkesine seyahat etmek isteyen kişinin bu gezinin masraflarına karşılayabilecek olduğuna dair belge evraklar arasına eklenmesi gerekmektedir. Bu belge teminat göstermesi gerekmektedir.
- Vize başvuru merkezinin komisyon ücretinin ödenmesi ve başvuru evraklarına eklenmesi gerekmektedir.
- Seyahat edecek kişinin banka hesabını detaylı olarak göstermesi gerekmektedir. Bu özellikle ilgili banka tarafından imzalı ve kaşeli olarak alınması gerekmektedir.
Belçika Vize Ücreti
Belçika vize ücretlerini etkileyen birkaç etmen bulunmaktadır. Bunların başında gelen ilk olarak vize türleri olacaktır. Vize türlerine göre vize harç ücretleri değişiklik göstermektedir. Turistik amaçlı bir vize türü ile ticari amaçlı çıkarılan vize türünde vize harç ücreti farklılık gösterecektir. Vize harç ücretlerini etkileyen etmenler arasında kısa süreli mi uzun süreli mi vize türünün olması da değişikliğe sebep olmaktadır. 90 gün süreli olarak yapılan süreler kısa süreli vize türü olarak geçmektedir. 90 günden daha fazla süren seyahatler ise uzun süreli seyahat türü olarak bilinmektedir ve bu durum vize ücretlerinde farklılığa yol açmaktadır. Vize harç ücretlerine etki eden etmenlerden bir diğeri ülkeye kaç kere giriş çıkış işlemi yapacağınız ile alakalıdır. Tek giriş ve çıkış işlemi yapacaksanız farklı bir vize ücreti çoklu giriş çıkış işlemi de yapacaksanız farklı bir vize ücreti karşınıza çıkacaktır. Son olarak da 18 yaşından büyük olmanız ve küçük olmanız durumunda da vize ücretlerinde değişiklik olmaktadır.
Belçika Vize Randevusu Nasıl Alınır?
Belçika vize randevusu nasıl alınır Randevuyu sadece başvuru merkezlerinin internet sitesinden yapabilirsiniz. Randevu alarak işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Başvuru merkezleri sadece online olarak randevu kabul etmektedir. İnternet sitesine girdiğinizde sol üst tarafta olan online işlemler aracılığı ile randevu oluşturabilirsiniz. Randevu oluşturduktan sonra tarafınıza istenen evraklar mail olarak iletilecektir. Bu evrakları randevu günü ve saatine kadar toparlamanız gerekmektedir. Bu evrakları nereden temin edebileceğiniz ile alakalı olarak da vize başvuru merkeziniz size yardımcı olacaktır. Belçika vizesi için ortalama 1 hafta içerinde sıra gelmektedir.
Belçika Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Belçika vizesi kaç günde çıkar? Bu vize ortalama 20 gün içerinde çıkmaktadır. Vize başvuru merkezine evrakları teslim ettikten sonra vize başvuru merkeziniz evrakları 3 iş günü içerinde konsolosluğa teslim edecektir. Konsolosluk ise kararını ortalama 20 gün içerinde olumlu veya olumsuz şekilde açıklayacaktır. Vize başvurusunun olumsuz onaylanması durumunda ise bunu gerekçeli olarak açıklamak durumundadırlar. Seyahat edecek olan kişi bu gerekçeyi ortadan kaldırarak tekrardan başvuru yapabilecektir. Konsolosluk başvuruyu tekrardan inceleyecektir. Belçika vizesinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması adına başvuru sürecinizi erken başlatmanız oldukça önemlidir. Seyahat tarihinizden iki ay öncesinde başvuru da bulunmanız önem arz etmektedir.